Què és l’acupuntura? Per a què serveix?

L’acupuntura ajuda a alleujar el dolor, reforça el sistema immunitari, calma el nostre sistema nerviós, elimina la toxicitat i regula el funcionament dels nostres òrgans interns. És també molt beneficiosa i efectiva en problemes tan físics com emocionals.

Moltes persones consideren que l’acupuntura i altres teràpies de la medicina tradicional xinesa són mètodes excel·lents per alleugerir afeccions, mantenir un equilibri energètic òptim i prevenir afeccions.

I és que, gràcies a la seva eficàcia per equilibrar el flux d’energia en els òrgans interns, l’acupuntura pot aplicar-se a una àmplia llista d’afeccions i contribueix a millorar el benestar general del nostre cos.

En la seva primera estratègia mundial sobre medicina tradicional (2002-2005), l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va afirmar que l’acupuntura i la medicina tradicional xinesa són eficaces per a afeccions com ara:

  • Ansietat i atacs de pànic.
  • Dificultat per agafar el son i nerviosisme.
  • Cansament.
  • Dolors generalitzats, musculars i articulars.
  • Irregularitats menstruals.
  • Mals de cap.
  • Estrès.

Un tractament d’acupuntura és, en general, una experiència relaxant pels efectes que la inserció d’agulles en punts determinats del cos té sobre el sistema nerviós. Fins i tot persones amb una especial aversió a les agulles gaudeixen d’una sessió d’acupuntura.

Una dels avantatges més grans de la medicina tradicional xinesa i de l’acupuntura és l’absència de seriosos efectes secundaris quan és aplicada per un professional ben format; en la majoria dels casos, l’efecte és d’una agradable sensació de calma i relaxació.

Mentre la persona descansa, o fins i tot s’adorm sobre la llitera, les agulles van calmant els desequilibris del seu organisme i activant el flux d’energia allà on hi hagi algun bloqueig o manca d’energia. Més enllà de l’agradable sensació de benestar, l’acupuntura és també un protocol terapèutic complet amb el qual corregir desequilibris d’energia en el cos i amb el qual prevenir i tractar afeccions i millorar el benestar en general.

 

María José Domínguez del Álamo
Acupuntura i MTC
Adjunta a presidència a la Societat d’Acupuntors de Catalunya/Associació d’Acupuntors d’Espanya
Vicepresidenta a la Fundació de Teràpies Naturals