Beneficis de l’Spinning per a la teva salut física i mental

Tots sabem que l’exercici físic és bo tant per la salut física com mental.

Els últims anys i cada vegada més, els gimnasos van agafant més i més popularitat entre la societat i és per això que podem dir que les persones som cada vegada més conscients de la importància de practicar exercici físic diari i intentar mantenir un estil de vida saludable.

Dins dels centres esportius, una de les tendències que cada vegada va agafant més embranzida és l’Spinning.

L’Spinning és una classe de ciclisme indoor que aporta una gran quantitat de beneficis, no només físics, sinó també mentals. És una activitat que es fa amb grup i dirigida per un monitor, realitzada sobre bicicletes estàtiques.

Freqüentment es parla de l’Spinning com a treball aeròbic. Però hem de tenir en compte que les sessions d’aquest esport poden tenir parts de treball de resistència cardiovascular, entrenament de velocitat, treball intervàl·lic, i per tant, d’entrenament anaeròbic.

Els beneficis de l’Spinning

1. Baix impacte a les articulacions

L’Spinning és considerat un esport de baix impacte, i per tant, ofereix la possibilitat de beneficiar-se de l’entrenament sense que les articulacions o els genolls es vegin afectats. Fins i tot, la seva pràctica és recomanada per a les persones que pateixen artritis.

2. Redueix el risc de les lesions

A diferència de córrer, per exemple, sobre l’asfalt o practicar crossfit, les modalitats de baix impacte tenen una menor probabilitat de provocar lesions. És molt més segura que altres classes dirigides, com ara podria ser l’aeròbic.

3. Millora la salut del cor

Una bona manera de fer que el cor funcioni d’una manera més saludable és fent Spinning. Està demostrat que aquesta pràctica esportiva ajuda a millorar el funcionament cardiovascular considerablement, i a més, l’enforteix, en millora el seu ritme i disminueix la pressió arterial.

4. Redueix l’estrès

Ajuda a reduir l’estrès i a alleugerir tensions, per tant, és ideal per ser practicat després d’una dura jornada de treball. A més, la pràctica diària d’Spinning, ajuda a reduir els nivells de cortisol, una hormona que s’allibera quan estem estressats.

5. Ajuda a perdre greix

L’Spinning és un entrenament ideal per cremar calories: en funció de la intensitat, és possible cremar fins a 700 kcal en una sessió. A més, l’entrenament intervàl·lic provoca que no només cremem calories durant cada sessió, sinó també després de fer l’exercici.

6. Augmenta l’autoestima

L’exercici físic et pot ajudar a fer-te sentir millor i a veure’t millor, de tal manera que farà que la teva pròpia percepció sigui més positiva, i com a conseqüència t’ajudi a augmentar l’autoestima. Això sí, sense obsessionar-nos.

7. T’ajuda a ser més feliç

L’Spinning fa alliberar unes substàncies químiques al nostre cervell, com ara les endorfines o la serotonina. Les primeres són les responsables de fer-nos sentir energètics i animats després de fer esport i els baixos nivells de serotonina s’associen amb la depressió i un estat d’ànim baix. Fer esport augmenta els nivells d’aquestes dues substàncies.

8. Ajuda a dormir millor

La serotonina no només millora l’humor, sinó també afavoreix la producció de melatonina, que és l’hormona responsable de la son. Per tant, fer exercici físic ens ajuda a dormir millor. Gràcies a l’Spinning aconseguim un nivell de son agradable i millorem la seva qualitat i quantitat. Tot i que hem de tenir en compte no practicar-lo poc abans d’anar a dormir.

9. Millora el sistema immunitari

L’Spinning enforteix el sistema immunitari i protegeix sobre alguns tipus de càncer. S’ha descobert que la pràctica esportiva augmenta el nombre de cèl·lules del sistema immunitari de l’organisme i, encara que l’efecte sigui només temporal, la pràctica regular d’esport ens protegeix contra els virus i els bacteris.

10. Millora la resistència

Tot i que el rendiment esportiu ve determinat per diversos factors, és evident que la resistència té un paper molt important dins de l’esport. Al ser un entrenament intervàl·lic, l’Spinning millora la resistència aeròbica i anaeròbica. Encara que no siguis esportista, ho notaràs al teu dia a dia, pujant escales o anant a treballar caminant: estaràs molt menys cansat.

11. Tonifica cames, glutis i abdominals 

A les sessions d’Spinning no només es treballa la resistència, sinó també es tonifiquen diferents músculs del cos, especialment el core, el gluti i les cames. Quan augmentem la resistència de la bicicleta, es fa el mateix esforç com si estiguéssim pujant una muntanya, cosa que fa que s’estimuli el desenvolupament d’aquests músculs.

12. Millora les relacions interpersonals

En tractar-se d’una activitat grupal, acaba essent una activitat molt motivadora. A més, és una molt bona oportunitat per conèixer gent nova. A mesura que va augmentant la nostra autoconfiança i tinguem més contacte amb les altres persones, més ens relacionem. La música de les classes d’Spinning i l’ambient divertit i actiu estimula aquestes relacions socials.

13. Enforteix els ossos i les articulacions

Amb l’Spinning no només s’enforteixen alguns músculs, sinó també els ossos, els tendons i els lligaments que els rodegen. Això és també molt positiu si es practiquen altres esports, ja que ajuda a disminuir la possibilitat de tenir una lesió.