Aquafit Inclou
Activitat adreçada a persones amb pluridiscapacitat física i altes dependències que, per la complexitat de la seva situació, molt sovint no troben cabuda en programes més generals d’activitat física supervisada als equipaments esportius. Un aspecte cabdal del programa és familiaritzar les persones que hi participen amb la pràctica aquàtica i posar a la seva disposició els recursos necessaris per poder incorporar-la com a part integral del tractament de les seves patologies de base.
Els seus principals objectius són: millorar el nivell de benestar emocional, disminuir el sedentarisme i millorar l’estat físic dels participants.
Durada: Tot l’any. 2 Sessions els dimarts i els dijous de 45min cadascuna.
Participants: 20 en total.
Tricicleta
Programa promogut per la subdirecció de Promoció de la salut i la Fundació Poblenou 1924.Tricleta-CiclaSalut que és un programa gratuït creat i posat en marxa el 2024 amb la finalitat de fomentar i facilitar l’activitat física en persones adultes amb discapacitat física i gent gran de + de 70 anys així augmentar el nivell d’activitat física de lleure i la mobilitat mentre es gaudeix d’un passeig en tricicle pel barri.
Aquesta activitat millora la forma física, ajuda a millorar la salut cardiovascular, augmentar la massa muscular i reduir el risc de patir artrosi i malalties com el càncer. El ciclisme és un bon esport per a persones grans que no poden realitzar esports d’alt impacte per lesions o altres condicions. Quan les limitacions físiques impedeixen l’ús segur de la bicicleta, muntar en tricicle pot ajudar en el dia a dia, a socialitzar, a gestionar l’ansietat i la depressió i a millorar la salut, el benestar i la qualitat de vida.
Durada: De febrer al desembre del 2024.
Participants: 38
Marxa Nòrdica
Passejades pel barri amb l’ajuda de bastons de marxa per augmentar el nivell d’activitat física de lleure i la mobilitat.
Aquesta activitat també es va estendre al col·lectiu de dones embarassades per facilitar l’activitat física cardiovascular lleu d’una manera amena i no agressiva, apte per a totes les dones independentment de la seva condició física prèvia.
Durada del programa i sessions: 3 sessions a la setmana d’una hora i mitja de durada.
Participants: 75
Fit Inclou
Per tal de facilitar la integració de les persones amb discapacitat en les activitats dirigides habituals, a l’octubre del 2024 es va incorporar una activitat destinada a aquest col·lectiu que serveix com a primer aprenentatge i pressa de contacte d’aquestes persones amb el centre i la dinàmica d’una classe dirigida.
Es treballen aspectes com la tonificació, estiraments, correcció postural, etc. sempre tenint en compte les capacitats de cada individu i les seves limitacions físiques. Però sobretot serveix per recolzar a la persona i fer perdre els neguits que poguessin tenir per dur a terme activitat física en un centre esportiu en companyia d’altres persones usuàries.
Ja Nedo
El programa d’aprenentatge de les activitats aquàtiques Ja Nedo va ser creat l’any 1989 per L’Ajuntament de Barcelona amb el nom d’Aprèn a Nedar. Des d’un primer moment es va adreçar a l’alumnat de primer curs de primària de les escoles públiques, als nens i nenes d’ entre 6 i 8 anys dels centres d’educació especial i, des del curs 2006-2007, a l’alumnat de cinquè o sisè de primària d’escoles públiques que per alguna raó no sàpiguen nedar en un alt percentatge d’alumnes/classe.
En el nostre centre aquesta temporada han gaudit del programa més de 490 infants, mitjançant les seves escoles:
A l’Aigua
A l’Aigua és un programa de suport a les activitats aquàtiques en horari lectiu adreçat específicament a l’alumnat dels centres d’educació especial. Es realitza amb la col·laboració de l’Institut de Barcelona Esports (IBE) i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) en col·laboració també amb el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), mitjançant el programa Barcelona Esport Inclou.
60 infants de l’Escola Especial La Sagrera s’han beneficiat d’aquest programa durant aquest any.
Persones derivades de serveis socials i Esportsalut
Durant el 2024 la Fundació ha continuat col·laborant amb el departament de Serveis Socials del districte i la Fundació Esportsalus per afavorir que les persones més desprotegides socialment puguin gaudir també de l’activitat esportiva que ofereix el centre. Un total de 46 persones s’han beneficiat d’aquesta col·laboració aquest any.
Persones amb fibromiàlgia
L’Associació Catalana d’ Afectats de Fibromiàlgia (ACAF) i la Fundació Poblenou 1924 mantenen el seu conveni de col·laboració per als seus associats i associades. 90 persones han estat usuaris/es del centre durant el 2024.
Persones amb discapacitat, diversitat funcional i targeta rosa
CEM Can Felipa ofereix en les seves quotes importants descomptes per aquests col·lectius perquè la pràctica esportiva estigui a l’abast de tothom i sigui totalment inclusiva. Aquest 2024, de mitjana, 180 persones s’han beneficiat dels descomptes que ofereixen les quotes per a persones amb discapacitat i 390 de la quota de targeta rosa per a persones majors de seixanta anys.
Ajuts per a persones sol·licitants de protección internacional
L’any 2017 L’Ajuntament de Barcelona va activar el protocol pel qual les persones sol·licitants de protecció internacional podran accedir gratuïtament als centres esportius municipals. Aquest protocol continua vigent en la nostra organització per tal de prestar aquest servei a les persones refugiades.
Treballs en benefici de la comunitat
La Fundació Poblenou 1924 col·labora amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya com a centre on les persones designades compleixen penes alternatives realitzant treballs ens benefici de la comunitat. Durant el 2024 6 persones han realitat aquestes tasques en el CEM Can Felipa.